Când așchia sare departe de trunchi.. și mult mai sus

Se zice că așchia nu sare departe de trunchi. Iulia, fiica mea cea mică părea ferm hotarâtă să demonstreze adevărul acestor străvechi vorbe. Prin urmare, anul trecut a fost „scoasă la careu” de câteva ori iar eu înștiințat că am de achitat o fereastră făcută țăndări, o capotă de mașină îndoită, niște ochelari sparți ai unui coleg de-al ei, plus alte câteva mărunțișuri, toate executate cu mingea de baschet. Până aici demonstrația îi mergea de minune și nu am avut decât să achit și să tac din gură, știind și eu proverbul mai sus menționat, pe care la rândul meu l-am demonstrat „la vremea mea” cu vârf și îndesat. Diferența era că eu utilizam pentru demonstrație o altă unealtă și anume o minge de fotbal. Dar ce e și baschetul ăsta dacă nu tot un fotbal unde poarta e mai mică, rotundă și cocoțată la mama naibii sus pe un panou iar jucătorii își folosesc într-un mod bizar mîinile în locul picioarelor ca să bage mingea în poartă. Însă demonstrația fiică-mii s-a cam oprit aici..
Recent a participat cu echipa LPS Alba Iulia la campionatul național de baschet feminin under 13 unde au obținut un onorabil loc 4. Aplaudam bucuros din tribunele arenei sportive premierea fetelor noastre când zâmbetul mi-a înghețat brusc. Nu auzeam bine ce zicea la microfon prezentatorul galei de premiere fiindcă era vacarm în sală și oricum nu prea înțeleg eu termenii din baschet, însă am văzut de sus din tribună că a scos-o la careu fix pe Iulia și nu o dată ci de patru ori!
– Ce ai spart iar copile?! mă trezesc vorbind cu voce tare. Sper că nu vreun geam din ăsta imens de la ditamai arena asta că am încurcat-o! Nu mai pupi tu baschet anul ăsta!
– Nu, nu a spart nimic! E de bine, mă liniștește un vecin din tribună care nu bănuia că eu și fata cu pricina suntem rude de sânge. A ieșit emvepe, best scorer, best assist și top 5.
– What? Ce-s astea?!
– Adică MVP e most valuable player, adică cea mai bună jucătoare a competiției, de asemenea best scorer înseamnă că a înscris cele mai multe puncte, un fel de golgheter ca să zic așa, ca poate înțelegi mai bine, chestie remarcabilă ținând cont că e cât o așchie pe lângă celelalte fete, iar best assist e..
– Stai.. stai un pic! Deci vrei să zici că nu a stricat nimic? Nu trebuie să plătească tac’su nimic?
– Exact.
Deh.. parcă așa mai merge. Mi-a venit și mie inima la loc și aplaud în continuare frenetic. Hai fetele!

FOTO: Echipa LPS Alba Iulia, locul al 4-lea la baschet feminin Under 13 | Iulia Stoica – patru titluri individuale adjudecate la turneul final