Lână, lavă, oliv

”Cumpără rapid, din doar două click-uri” zice din bara dreaptă a site-ului de știri reclama la magazinul on-line de produse din lână merinos, ultima modă în domeniul îmbrăcămintei de corp. E ziua fiică-mii peste două zile și încă nu i-am cumpărat nimic. Mă întorc în sfârșit dintr-o lungă delegație și trebuie să rezolv cât mai rapid cu cadoul. Ia să intru de pe telefon pe site-ul ăla să-i comand ceva de acolo. Hmm.. e bun. Se încarcă rapid și e optimizat pentru dispozitive mobile. Ia uite o bluză faină care i s-ar potrivi. E de un verde drăguț și are o dungă roșie. Perfect, ia să vedem.. Este și mărime S? Este, m-am scos. Într-adevăr, două click-uri și comanda e plasată. Mâine ajunge. La țanc! Am rezolvat cu cadoul.

Sunt de ore bune pe drum când îmi sună telefonul de la un număr necunoscut..
– Alo, bună ziua, numele meu este Mioara Ciobanu și vă sun din partea companiei Galactic Sheep Production. Am onoarea cu domnul Ciprian Stoica?
– Băi! Mai lăsați-mă naibii cu reclamele, băgare-ați..
– Stați așa! Că nu e ceea ce pare! E vorba de comanda Dvs.! Ați comandat pe site-ul nostru o bluziță de lâniță merinos de culoare oliv cu bentiță coral.
– Eu?! Trebuie să fie o greșeală..
– Nu sunteți Ciprian Stoica?
– Ba da.
– Și nu ați comandat pe site-ul veveve veșminte din lânițe punct ro o bluziță de lâniță? Acum patru ore sau așa ceva..
– Aaa.. acum îmi dau seama.. Ba da, eu am comandat, doar că nu pe culorile alea cu denumiri ciudate, că de fapt asta m-a indus în eroare și nu mi-am mai amintit că eu sunt cel care a comandat. Am comandat de fapt o bluză verde cu dungă roșie.
– Nuu! Ați comandat o bluziță oliv cu bentiță coral. Combinația de verde cu roșu nici nu o avem în ofertă.
– Na, în fine.. dacă așa se numesc culorile alea, atunci așa să fie.. Ajunge mâine comanda?
– Păi.. tocmai asta e problema. Nu mai avem combinația aia de culori. Că de aceea v-am sunat.
– Off.. trebuie să intru să aleg altă combinație..
– Da, dar ca să putem trimite azi pachetul și să ajungă mâine ar trebui să comandați cât mai repede. Vreți să vă spun eu la telefon ce variante de culori mai avem?
– Da, chiar vă rog, că sunt la volan pe autostrada și mi-ar fi dificil să intru acum pe net.
– Bun.. Păi pe mărimea S am mai avea combinațiile: culoare lila cu bentiță indigo, sau.. turcoaz cu bentiță lava.., sau..
– Stop, stop! Stați că era să fac și accident! Ce culorile lu’ pește sunt astea că eu nu înțeleg nimic?! Cum era asta ultima?
– Turcoaz cu bentiță lava.. Turcoaz e.. cum să vă zic.. un cyan mai cald.. Iar lava e simplu, e o culoare exact ca și culoarea lavei, nu știți cum e?
– Aaa.. lava.. ba cum să nu știu ce culoare are lava, fraierul de mine, că e plin de lavă pe toate gardurile, inclusiv la mine în mașină sunt urme de lavă peste tot. Trebuie doar să mă uit la ea să văd ce culoare are.. Dar cu celelalte culori sunt în ceață.. Hm.. auziți.. acum serios.. haideți să vă explic cum stau lucrurile în ce mă privește. Eu sunt de profesie IT-st, mai exact programator, de sex masculin, născut cu mult înainte de anul 2000 și colac peste pupăză sunt și heterosexual. Noi cei cu parametrii ăștia nu cunoaștem decât maxim 16 culori de bază, cu denumiri simple gen, roșu, galben, negru, verde, etc.. Ăia dintre noi care sunt un pic mai excentrici știu și de chestii gen bej, kaki sau violet. Dar în general pentru noi portocaliu, metil oranj, piersică și probabil lava aia, sunt una și aceeași culoare: portocaliu. Și acum … ca să o scoatem la capăt cu nuanțele astea de culori pentru bluză, ar fi ideal dacă ați avea prin preajmă un coleg cu care să pot vorbi aceeași limbă. Mai exact să aibă caracteristici psiho-fizico-profesionale similare cu ale mele. Dacă aveți unul din ăsta, dați-mi-l va rog la aparat.
– Ăăă.. Avem un web designer sau așa ceva în biroul alăturat, însă nu aș ști să vă spun dacă îndeplinește chiar toate criteriile pe care le-ați enunțat.. Îl chem acum. Marceluuuuș, hai te rog la telefon că avem o problemă cu un client!
– Alo, Marcel la telefon.
– Salut colega!
– Servus.
– Zi-mi te rog pentru început o chestie: Duckadam sau Silviu Lung?
– Duckadam, clar! Deși nu sunt stelist. Dar de ce mă întrebi? Care-i treaba?
– Ah.. nimic.. nimic.. făceam doar ăă.. o probă de microfon.. și cred că ești exact interlocutorul de care aveam nevoie. Dar să revenim.. Cum te descurci la capitolul CSS?
– Bine. Sunt programator back-end la magazinul online dar știu și CSS.
– Perfect! Zi-mi rogu-te dacă ai putea să îmi spui variantele de culori la bluzele alea folosind coduri RGB, că nu mă pricep la culorile astea nou apărute..
– Da… și pe mine mă enervează denumirile alea. Dar în loc de RGB mi-ar fi mai ușor în hexazecimal. Te descurci așa?
– Oho, e perfect și hexa.
– Bun. Deci.. să vedem.. este una de culoare #9683EC cu bentiță #2E006C..
– Hmm, nu cred că i-ar plăcea combinația asta fiică-mii.. Mai departe..
– Așa.. mai este o bluză #6B8E23 cu bentiță #F08080, apoi..
– Stop, stop! Asta sună bine! Varianta asta o vreau, nu mai zi mai departe!
– Perfect, o să îi comunic colegei mele opțiunea ta.
– Mulțam’ fain Marceluș! Dau o bere dacă ne întâlnim vreodată.
A doua zi curierul mi-a înmânat o frumusețe de bluză verde cu dungă roșie, exact ca aia pe care o comandasem eu inițial. Am fost foarte încântat de cum au decurs lucrurile. A durat un pic mai mult decât două click-uri și gata, cum suna reclama, însă important e că s-a rezolvat cu bine. Am intrat pe site la feedback si am dat cu bucurie cinci stele de culoare galben puișor.