Spectacol zoologic la semafor

Tolănit confortabil într-un fotoliu din cafeneaua unde îmi întrețin dependența de cofeină, mi-a fost dat să vizionez pe geam următorul spectacol petrecut la semaforul de vizavi.. 

Roșu pentru pietoni, verde pentru mașini..
Doi pietoni așteaptă: o domnișoară cu ochii adânc înfipți în telefon, respectiv un motan cu ochii la un porumbel care ciugulește ceva dintre niște pavele.

Verde pentru pietoni, roșu pentru mașini..
Domnișoara e în continuare adâncită în telefon, motanul își mută atenția de la porumbel la trafic. Niciunul nu traversează încă.

Tot verde pentru pietoni, roșu pentru mașini dar cu verde intermitent pentru cei care vor să vireze la dreapta..
Domnișoara observă în sfârșit că s-a făcut verde și se angajează în traversare, cu ochii tot în telefon și scriind frenetic ceva mesaj. Motanul așteaptă relaxat.
Al doilea șofer de pe banda cu verdele intermitent se înfige în claxon ca să îl atenționeze pe cel din fața lui că ”e verde băi boule! calc-o!”. Șoferul atenționat scoate speriat capul din telefonul pe care la rândul lui îl butona în așteptarea culorii verzi și deși nu voia să facă dreapta, demarează și deviază ușor stânga să-i facă loc nervosului să treacă. Dar imediat frânează brusc, cât pe ce s-o calce pe domnișoara care ajunsese în zona respectivă a zebrei. 

Domnișoara își scapă speriată telefonul, dar își revine repede și îl pzduie cu năduf pe șofer. Șoferul îi ‘n-plăie și pe ea și pe nervosul din spatele lui. Nervosul îi fte pe toți dobitocii din trafic cu tot neamul lor cu tot. Traficul e încremenit. Motanul traversează tacticos.

Am încercat sa fac un clasament al inteligenței celor patru protagoniști (atât bipezi cât și patrupezi), locul unu revenindu-i celui mai inteligent dintre ei, iar locul patru celui.. diametral opus primului din punct de vedere al inteligenței.

Am mai luat o cafea și am chibzuit îndelung, însă am rămas foarte indecis în ce privește distribuirea locurilor doi, trei și patru.